"Disponibilizări/Şefii locali ai instituţiilor M.AI se feresc să dea cifre
Cei care conduc instituţiile gălăţene din structura M.A.I se feresc să spună câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi instituţiile pe care le conduc.
Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, Dănuţ Lefter, susţine că niciunul dintre oamenii săi nu va pleca începând cu data de 1 iulie şi că nu a fost trimisă nicio listă către minister.
„În acest moment, facem un nou proiect de organizare şi pe noile state de funcţii nu se vor mai regăsi posturile actualmente vacante. Sper că nu se va pune problema să dăm oameni afară", a declarat acesta, pentru Adevărul.
Conform liderului sindical Daniel Soare, niciun poliţist gălăţean nu a fost anunţat oficial că va fi disponibilizat: „Asemenea informaţii sunt clasificate dar nu ştiu să fi fost nominalizat cineva".
Alte structuri puternic afectate de aceste disponibilizări sunt Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia de Frontieră. Dacă actualul şef al ISU nu a putut fi contactat, lt.col Dănuţ Vasilică, din cadrul IJJ, a declarat : „Nu ştiu să existe vreo dispoziţie în acest sens. În acest moment nu există niciun ordin clar", a spus acesta.
Totuşi, surse din cadrul Jandarmeriei susţin că IJJ Galaţi îşi va pierde între cinci şi 10% din totalul angajaţilor. De asemenea, surse din cadrul Poliţiei de Frontieră afirmă că vor fi disponibilizate în jur de 120 de persoane.
Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joi, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.
Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joi, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.
Ministrul Traian Igaş a spus că de la învestirea sa în funcţie a primit misiunea de a restructura, reorganiza şi moderniza MAI. El a precizat că procesul a fost început încă din vremea fostului ministru Vasile Blaga şi că nu i se pare un lucru rău că şi-a propus să-l ducă la capăt.
Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligă conducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptul că legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament.
Ministrul a mai spus că până vineri seară speră să se încheie analiza organigramelor de personal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile, mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din Aparatul central.
Igaş a adăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiune în stradă să nu dispară niciun post.
Ministrul a subliniat că disponibilizările vizează mai ales structurile suport şi Aparatul central. El a precizat că o reformă adevărată nu a fost făcut până acum în minister şi că sunt posturi care nu se justifică, astfel că a luat în analiză fiecare structură în parte.
Traian Igaş a explicat că după ce se încheie analiza la fiecare organigramă, posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior vor fi ocupate.
Ministrul a amintit că cei care vor rămâne în minister vor avea în continuare toată susţinerea conducerii instituţiei şi a asigurat cetăţenii că procesul de restructurare nu face decât să crească ordinea şi siguranţa publică.
Igaş a asigurat că din luna iulie, respectiv de la începutul trimestrului trei, angajaţii MAI nu vor avea de suferit în ceea ce priveşte salariile.
Totodată, ministrul Internelor a mai spus că de vineri va fi supus dezbaterii publice proiectul privind legea statutului poliţistului, prin care se urmăreşte o revoluţionare a acestui statut.
În ceea ce priveşte reducerea normei pentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va fi redată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetare în acest sens.
Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.
"Vreau să asigur pe toţi lucrătorii MAI că este vorba despre o situaţie temporară, despre o amânare, şi nu despre o tăiere a drepturilor, iar diferenţa de bani va fi returnată integral. Este regretabil faptul că Legea privind unele măsuri speciale pentru încadrarea în limitele bugetare pentru MAI în anul 2011 a fost respinsă de Parlament şi că suntem nevoiţi în acest moment să afectăm - chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp - drepturile salariale ale tuturor angajaţilor. Asigur personalul MAI că procesul de reformă pe care l-am demarat se va desfăşura într-o manieră corectă, în beneficiul modernizării instituţiei şi în folosul angajaţilor care îşi fac datoria cu profesionalism şi responsabilitate", a mai spus Traian Igaş.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a subliniat că întotdeauna salariaţii şi-au primit drepturile cuvenite, chiar dacă au fost şi în trecut situaţii asemănătoare, când au fost amânate plăţile pentru drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul la banii de haine sau dreptul la norma de hrană.
Şefii de structuri din Ministerul Administraţiei şi Internelor i-au prezentat ministrului Traian Igaş, în cadrul unei şedinţe de miercuri, organigramele instituţiilor pe care le conduc, pentru a face o analiză şi a vedea unde se pot restructura posturi.
Traian Igaş a declarat că le-a cerut şefilor de structuri organigramele pentru a le analiza, că acestea au fost întocmite şi că vor fi revizuite în cadrul unei şedinţe de miercuri. Ministrul a mai spus că o soluţie la continuarea restructurărilor din MAI este şi desfiinţarea câtorva mii de posturi nebugetate.
Ministrul Traian Igaş declara, marţi, că restructurarea MAI trebuie făcută neapărat, întrucât în caz contrar există riscul să nu mai poată fi plătite în integralitate salariile celor angajaţi în structurile MAI. Acesta a precizat că restructurările ar fi trebuit făcute de mulţi ani şi că lipsa reorganizării a condus la situaţia în care România are cu o sută de poliţişti la 100.000 de locuitori, peste media europeană.
Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.
Proiectul privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevedea că numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, preoţi militari, funcţionari publici şi personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel încât să asigure, pentru 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare şi în numărul maxim de posturi aprobate.
Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape."
Vezi originalul la :adevarul de seara-Liviu Ghinea
si 2 iunie 2011